virologoa

De què va el curs? Tercera part

Foto de Thebo Mbeki (Fuente: news24.com)El 18 de juny de 1942 va néixer el que anava a ser el major genocida ignorat per la Cort Penal Internacional. Aquest home va condemnar a la mort a 300.000 persones del seu país. Bebès, nens, dones, embarassades, homes i ancians van morir per les seves males decisions. Però ell no va voler cometre tan atroços crims, tot el contrari, buscava el millor per al seu poble. Va ser, simplement, per ignorància. Thabo Mbeki va ser president de Sud-àfrica entre 1999 i 2008 i durant el seu mandat va provocar la mort de centenars de milers dels seus conciutadans en seguir les tesis dels negacionistes de la SIDA, impossibilitant l'accés a tractaments efectius a una població especialment afectada per aquesta malaltia.

Foto de Andew Wakefield (Fuente: The Guardian)Un any abans de ser president, i en una altra part del món, un investigador sense escrúpols va realitzar uns fraudulents experiments, a conseqüència dels quals milions de persones es veurien afectades per innombrables malalties en els successius anys, provocant innecessaris sofriments i morts de desenes de milers de persones fins al dia d'avui. Aquest individu és l'anglès Andrew Wakefield que en 1998 va publicar en la prestigiosa revista científica The Lancet un estudi que revelava una suposada relació entre la vacuna de la triple vírica i l'autisme. Experiments que ningú ha pogut reproduir amb els mateixos resultats i que, per a això, va abusar de 12 nens autistes infringint-los danys innecessaris. Però és igual que la General Medical Council (GMC) ho condemnés en 2010 per la seva mala praxis, és igual que els seus experiments siguin irreproducibles, és igual que es demostrés que Wakefield tenia forts interessos per desacreditar la triple vírica, és igual que fes malament els experiments, és igual que causés dany a uns nens i actués de forma molt poc ètica, ell és l'heroi del moviment antivacunes i aquests, en el seu nom, estan obrint una caixa de Pandora difícil de tancar. Cada any que passa més persones se sumen a aquest moviment posant en perill als seus fills, i al d'uns altres, mitjançant el rebuig a les vacunes, amb el considerable risc i morts que això comporta.

El moviment antivacuanes s'està estenent per tot el món i és el causant que no estigui eradicada una de les malalties més terribles que ja hem oblidat, però que els nostres avis tristament recorden: la polio o poliomelitis. Aquesta malaltia, que cada dia matava o deixava paralítics a milers de nens al món en 1988, està tornant i amb ella moltíssimes més. El xarampió, la rubèola, la parotiditis, la diftèria, la tos ferina, entre unes altres estan ressorgint de les seves cendres, fins i tot als països del primer món, amb una incidència cada any major que l'anterior i causant multitud de drames sanitaris, econòmics i humans.

Niño con muletas a causa de la Poliomelitis (Fuente: Blog de Cuida tu salud con la Dra. Diane Pérez)Niña con Poliomelitis (Fuente: canal15.com)
Nens amb Poliomelitis

Niña infectada de viruela (fuente Wikipedia)És per això que José Antonio López Guerrero ens parlarà dels virus en la seva xerrada El miracle de la vacunació i el perill dels fal·laços. Què són els virus? com infecten? són éssers vius? existeix realment el VIH? les vacunes són efectives o són perilloses? I ens parlarà de les evidències sobre la seva eficàcia i dels perills de no vacunar als nostres fills. Les vacunes han estat una de les millors armes mèdiques que més vides han salvat durant el segle XX però ara, darrere de la seguretat d'una societat que ja ha oblidat moltes d'aquestes malalties, s'ha implantat moviments anticientífics que reneguen dels coneixements adquirits durant generacions i dels avanços realitzats en medicina per abraçar teràpies moltes vegades dubtoses i sense aval científic. La terrible verola, una malaltia tan terrible que algunes cultures es negaven a posar nom als seus fills fins que l'havien passat i que podia matar a un terç dels infectats, va ser eradicada durant el segle XX juntament amb la pesta bobina gràcies a les vacunes. I ara, per ignorància, anem a ser nosaltres com Thabo Mbeki i, volent el millor per als nostres fills, anem a provocar-los futurs sofriments innecessaris.

Subscriure a RSS - virologoa