estafes

De què va el curs? Segona part

Qui s'acorda de les Power Balance? Sí, aquestes polserites que ens asseguraven tot tipus de miracles. Segur que tu, o algun conegut teu, les ha portat. Però, encara que avui puga semblar vergonyós i neguem amb totes les nostres forces haver-les portat, no tenim per què avergonyir-nos. Per molt llests que siguem (o ens creiem) la veritat és que ens poden enganyar. Si no amb la salut, ens poden enganyar amb l'economia, la factura de l'electricitat, la publicitat, la història o amb l'estafa de l'estampeta. Per què? Doncs perquè som persones i, com a tals, som incapaces de saber-ho tot. Per tant no és d'estranyar que fins a l'antiga Ministra de Sanitat, Leire Pajín, una persona que hauria de ser garant de la sanitat pública, de qualitat i que defensés els tractaments que l'eficàcia dels quals estigués científicament demostrada, portés una.

Ronaldo llevando una Power BalanceBelén Esteban llevando una Power BalanceLeire Pajín, ministra de sanidad, llevando una Power Balance
D'esquerra a dreta: Cristiano Ronaldo, Belén Esteban y Leire Pajín portant una Power Balance

I és que el desconeixement generalitzat de la ciència ens pot porta al fet que caiguem en aquests enganys o que anem corrent al centre comercial per comprar l'última crema rejovenidora amb ADN actiu, signifiqui el que signifiqui això. I és que la ciència ven, i ven molt bé doncs dóna confiança. Per això, molts estafadors utilitzen un llenguatge pseudocientífic, que sembla científic però no ho és, per fer-nos creure que les aranges guareixen el càncer, que existeixen les polseres màgiques o que un polp pot predir el resultat d'un partit de futbol.

Rajoy con cara de pasmadoÉs per això que Rafael García Molina, en la xerrada Petits enganys amb fonament científic de l'II curs La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudocièncias, ens explicarà trucs per reconèixer aquestes estafes i poder evitar-los encara que no sapiguem gens de ciència. Parlarà de com s'utilitza un llenguatge pseudocientífic amb tota classe d'intencions i veurem en què es diferencia la ciència i el seu mètode de la pseudociencies. Es pot parlar amb els morts? Es pot predir el futur? Existeix les teràpies quàntiques? I els llençols que ens protegeixen de les radiacions electromagnètiques? I seguint per aquí, et vas posar un captus al costat de la pantalla de l'ordinador per evitar les pernicioses radiacions perquè t'ho va dir un amic? Rafael et donarà pautes per contestar per tu mateix a aquestes preguntes o, almenys, a sospitar quan t'intentin convèncer d'alguna cosa i t'ensenyarà a dubtar del que saps i del que no saps amb l'objectiu que siguis crític amb tota la informació que et ve a través dels mitjans, d'Internet, d'amistats o fins a del teu metge de capçalera.

I és que és molt important conèixer la ciència i com funciona però si no es coneix, cal saber el que realment no és ciència per evitar que persones segueixin consells absurds, jugant-se la seva vida i la de molts altres. Casos com la mort del nen de 7 anys Ryan Alexander Lovett perquè la seva mare va decidir tractar-li una simple infecció amb homeopatia, o el terrible cas de Thabo Mbeki, expresident de Sudràfica, que va condemnar a la mort a prop de 300 000 persones seguint les tesis dels negacionistes de la sida. I és que les persones que poden deixar-se influir per aquest tipus d'enganys poden arribar un dia a governar-nos, com Mariano Rajoy, president espanyol, dient que el canvi climàtic no és real perquè l'hi va dir el seu cosí.

Aquesta ha estat la segona entrades d'una sèrie que pretén explicar amb més detall de què es va a parlar durant el curs. Pots llegir la primera part d'aquesta sèrie, si no ho has fet ja, per saber més.

Subscriure a RSS - estafes