Com fer front a les pseudociències: kit de supervivència

Idioma de la ponència: Català

Horari: dimecres, 2 setembre, 2015 - del 16:00 al 18:30

En un món profondament científic i tecnològic resulta paradoxal i preocupant l’atracció que els temes estranys (astrologia, tarot, parapsicologia, pseudomedecines, etc.), les supersticions i en definitiva, la pseudociència, exerceix. Cadenes de TV amb mèdiums que contacten amb el més allà i tarotistes que endevinen el futur, diaris que publiquen els horòscops,  pel·lícules i llibres basats en presumptes fenòmens paranormals,... han convertit en qüestió de fe o de creença (“a mi em funciona!”) el que no és més que un frau i una explotació descarada de la credulitat dels ciutadants.

Es presenten arguments per separar la ciència del que no ho és i dotar d’eines i mètodes per abordar i defensar-se de la pseudociència. Es tracta no tant de resoldre totes les qüestions sinó, més aviat, de suscitar el debat i la reflexió aprofitant el sempre morbós interès que aquest tipus de temes susciten. Encara que la ciència no té respostes per a tot, sí què és, en paraules del conegut divulgador científic Carl Sagan, el millor antídot contra la pseudociència. L’esperit crític i escèptic, base del propi mètode científic, és la millor eina que tenim per fer-ho.

Es fan servir programes de TV (Cuarto Milenio, Cazadores de fantasmas), revistes (Más allá, Año O) i pel·lícules del gènere fantàstic o de terror, com a il·lustració i punt de partida del tema. Es realitzen experiments pràctics amb aparells construïts pels propis assistents per verificar suposats poders paranormals (roda de l’energia i control mental; pèndol endevinador; les piràmides i el poder de conservació)

Objectius

  • Fomentar l’esperit crític i escèptic, imprescindible no només en l’àmbit científic i tècnic
  • Proporcionar arguments per defensar-se i combatre el pseudocientifisme i les pseudociències i els fenòmens presumptament paranormals
  • Saber utilitzar i aplicar el mètode i el raonament científic en situacions quotidianes

Ponentes

Profesor Titular
Universitat Politècnica de Catalunya

Currículum:

(La Seu d’Urgell, 1960) és professor del departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya. Es doctor en ciències físiques (menció de Doctor europeu) per la Universitat de Barcelona. Ha estat subdirector de plans d’estudis de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, centre al qual es troba adscrit actualment. Ha desenvolupat la seva activitat investigadora en el camp de l’astronomia, en concret en aspectes de la cinemàtica estel·lar i l’estructura local de la Galàxia, havent realitzat campanyes en els observatoris astronòmics Fabra, Calar Alto, Haute-Provence i Besançon (França). Ha participat en la missió del satèl·lit HIPPARCOS. Es troba integrat en el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) adscrit al CSIC. Actualment és Investigador Principal del Projecte coordinat del Plan Nacional de Investigación Fundamental “Análisis de datos basados en aprendizaje automático: Modelos avanzados para entornos de fusión nuclear”.

És membre de la Unión Astronómica Internacional (Comissió 33: Estructura i Dinàmica de la Galàxia), la Sociedad Española de Astronomía i la Societat Catalana de Física.

Participa o ha participat ens els Màsters universitaris: Comunicación Científica, Médica y Ambiental (UPF); Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanza de Idiomas (UPC); Física Computacional y Aplicada (UPC).

Entre els llibres publicats (15), i en relació amb la divulgació i comunicació de la ciència, destaquen: Física i ciència ficció, Ed. UPC (1994); De King Kong a Einstein. La física en la ciencia ficción, Ed. UPC (1999); Entre la por i l’esperança. Percepció de la tecnociència en la literatura i el cinema, Ed. Proa (2002); Tiem(pos) modernos, Ed. Sirius (2007); Ciencia Recreativa comentada, Ajuntament de Barcelona (2007); Observaciones y experiencias con agua, Ed. Competium (2008).

Ha obtingut els Premis: Premio Ignotus, Cádiz (1995): millor llibre d’assaig Física i Ciència Ficció; Premi Experiències de millora de la qualitat docent UPC: La física a través de la ciencia ficción (1998); Mención Honorífica XII Certamen “Casa de las Ciencias” de Divulgación Científica, A Coruña (1999): articles Ciberp@ís (El País); Menció Honorífica Especial 8è Premi a la Qualitat en la Docència Universitària, Barcelona (2005).

Ha estat assessor i guionista de les exposicions: De King Kong a Einstein, CajaEspaña (2006),  Ciencia Recreativa de Josep Estalella al segle XXI, Fundació Caixa Girona (2008) i de l’exposició permanent del Centre d’Observació de l’Univers del Parc Astronòmic del Montsec (2009).

Ha col·laborat amb diferents medis de comunicació:

  • Diaris: Ciberp@ís (El País): secció Ciencia ficción (350 articles), Tercer Milenio (Heraldo de Aragón): secció En pantalla.
  • Ràdio: Ciencia Popular (RNE-Radio 4); Radio Euskadi (ETB); Ona Catalana (2 temporades); Extraradi (ComRàdio)(4 temporades, 50 programes).
  • TV: coguionista del programa Tres14 (TV2), secció Cine y ciencia; Todo Cine (La Sexta 3); Redes (TV2); Einstein a la platja, Saló de Lectura (BTV); Actual, Ágora (TV3); Quèquicom (C33); Canal +...