Programa

V Curs Internacional La Ciència Pren la Paraula: els Problemes Socials de les Pseudociències en l’Era de la Informació

Cartell de l'esdevenimentCurs d'estiu convalidable per 2 crèdits (tant plans antics com a nous) o per un Certificat Oficial del ICE de 20 hores, on desmuntarem mites sobre els transgènics, mòbils i wifis, extraterrestres i càncer a part de denunciar la mala praxi d'alguns professionals de la sanitat i xerraires que intenten vendre'ns remeis miraculosos per a qualsevol malaltia. Us alertarem de com algunes sectes estan utilitzant temes de salut per enganyar a la gent i obtenir adeptes als quals estafen impunement. També es tractarà sobre els missatges...

06 Sep 2017

Horari Titol
09:00 - 09:45
Obertura del curs i introducció

Els organitzadors obrirem el curs realitzant una presentació del mateix així com una descripció del que es pretén aconseguir amb ell. Posteriorment donarem la paraula als patrocinadors que han col·laborat amb aquest curs.

Ponentes: Isabel Abril Sánchez, José M. Gómez, Rafael García Molina
Idioma de la ponencia: Català
09:45 - 11:30
Cultius transgènics: entre la por i l'esperança

Els cultius transgènics constitueixen una eina per fer front als grans desafiaments: produir suficients aliments per tots utilitzant menys recursos energètics i mitjà ambientals i fer-ho de forma sostenible. Les tècniques d'edició de genomes plantegen una disjuntiva al tractament d'aquests cultius en la Unió Europea que haurà de revisar la pròpia definició de transgènic. Els ciutadans europeus haurem de decidir entre la por que actualment provoquen aquests cultius i l'esperança que suposa el que puguin contribuir a resoldre els problemes globals de la Terra.

Ponentes: Jose Pío Beltrán
Idioma de la ponencia: Castellà
11:30 - 12:15
Discussió col·lectiva
12:15 - 13:45
Morirem tots, però no per culpa de les antenes

En les últimes dècades, el desenvolupament de la Societat de la Informació i l'increment de les comunicacions sense fils, ha comportat un augment de la preocupació de la població davant fonts de radiació electromagnètica de radiofreqüència com a antenes de telefonia mòbil, WiFis, Bluetooth, etc. En primer lloc hem de conèixer l'espectre electromagnètic i els diferents tipus de radiació electromagnètica als quals estem sotmesos en el nostre dia a dia, classificant-los per la seva freqüència/energia.

Ponentes: Alberto Nájera López
Idioma de la ponencia: Castellà
13:45 - 14:15
Discussió col·lectiva
14:15 - 16:15
Pausa per a dinar
16:15 - 17:45
Ciutadans i Ciència: comunicació i rigor

En una societat democràtica la comunicació dels avanços científics ha de tenir gran rellevància perquè els ciutadans puguin disposar de la informació que els permeti prendre decisions. Assistim a una revolució tecnològica dels sistemes de comunicació de masses on està a l'abast de qualsevol disposar de plataformes informatives ràpides i eficaces. Sovint es barregen informacions científiques amb espectacles on és més important la tècnica de comunicació que els continguts. Ens preguntem qui ha d'i qui pot ser l'actor de la comunicació científica? quins criteris informatius s'han de seguir? Es presentaran diferents experiències pròpies de comunicació científica.

Ponentes: Jose Pío Beltrán
Idioma de la ponencia: Castellà
17:45 - 18:30
Discussió col·lectiva

07 Sep 2017

Horari Titol
09:00 - 10:30
Arqueologia fantàstica: no cal extraterrestres

Marcians construint piràmides a Egipte? Jupiterians tallant lloses sepulcrals a Amèrica central? Venusians donant forma a enormes escultures en illes remotes? Per a moltes persones, una idea absurda val més que mil proves. La ciència, per sort, creu en el contrari, i si bé és capaç de trobar bacteris en cadàvers egipcis de fa milers d'anys, no ha pogut trobar ni un sol rastre que no avali que tots els grans monuments de l'antiguitat van ser obra d'éssers humans idèntics a nosaltres, usant la tecnologia pròpia de la seva època i context sociocultural i natural.

Ponentes: Alfonso Lopez Borgoñoz
Idioma de la ponencia: Català
10:30 - 10:45
Discussió col·lectiva
10:45 - 12:15
La qumiofòbia nostra de cada dia

La quimiofòbia és una aversió o prejudici contra les substàncies químiques o tot el que soni a química en general. Els avanços de la química han fet de la nostra societat un lloc més segur, més desenvolupat i amb una major esperança de vida. Un dia sense química seria un dia sense aigua potable, sense aliments, sense electricitat, sense transport, sense vacunes o sense medicines..., i així fins a arribar a centenars o milers d'aplicacions beneficioses. Però també les substàncies químiques poden ser causants de malalties, accidents industrials o perjudicis per al medi ambient. Quins són els orígens d'aquesta quimiofòbia? Està justificada aquesta aversió a les substàncies químiques? Què podem fer per combatre-la?

Ponentes: Daniel Torregrosa
Idioma de la ponencia: Castellà
12:15 - 12:30
Discussió col·lectiva
12:30 - 13:45
Sectes 2.0: L'origen emocional de la malaltia

Sectes 2.0: L'origen emocional de la malaltia "és un repàs a la creació i difusió de les més letals sectes amagades darrere l'aparença de pseudoterapia que han passat pel nostre país durant els últims 30 anys i segueixen, a dia d'avui, ocasionant cada dia un major nombre de víctimes i infiltrant, a força de guanyar adeptes, en institucions com ara universitats, hospitals o fins i tot Col·legis Mèdics. en la ponència es descriuran les característiques i perjudicis d'aquests moviments impunes fins a la data, i la profunditat i extensió de la seva difusió descontrolada.

Ponentes: Emilio Molina Cazorla
Idioma de la ponencia: Castellà
13:45 - 14:00
Discusión colectiva
14:00 - 17:00
Pausa per a dinar
17:00 - 18:30
Per què li vam comprar crèixpel a un calb?

Encara que algunes aconsegueixen disfressar-se molt bé, moltes d'idees pseudocientífiques són clarament absurdes; no obstant això, també aconsegueixen captar a seguidors i creients. Intentarem apropar-nos als motius pels quals fins i tot les creences més ridícules poden arribar a semblar-nos atractives i assenyades, per buscar la manera de protegir-nos i protegir a la societat enfront d'elles.

Ponentes: Fernando Frías Sánchez
Idioma de la ponencia: Castellà
18:30 - 19:15
Discussió col·lectiva

08 Sep 2017

Horari Titol
09:00 - 10:45
El dret humà al progrés científic: un dret a l'eficàcia

Des de fa gairebé setanta anys, els éssers humans hem anat veient com s'ha anat afermant en les normes internacionals el nostre dret personal a gaudir dels avanços del progrés científic si aquest és el nostre desig, especialment en temes relacionats amb la salut. El treball per passar de la protecció teòrica a la *exigibilidad a qualsevol país per part de les persones serà ardu, però ja està iniciat. Molts estats, sens dubte, no poden garantir-ho de manera realment universal i uns altres semblen no estar realment molt interessats a facilitar aquest accés.

Ponentes: Alfonso Lopez Borgoñoz
Idioma de la ponencia: Català
10:45 - 11:30
Discussió col·lectiva
11:30 - 13:00
El paper dels telòmers en el càncer i l’envelliment

Avui sabem que l'envelliment de les nostres cèl·lules és font de malaltia. Quan nostres cèl·lules són joves hi ha absència de malaltia, mentre que a mesura que es divideixen es produeixen una sèrie de processos moleculars que causen l'envelliment. La velocitat a la qual cada individu envelleix és la combinació de determinants genètics i hàbits de vida. L'envelliment molecular i cel·lular provoca tot tipus de malalties, de manera que si volem disminuir o retardar la seva aparició hem d'atacar aquest procés.

Ponentes: María A. Blasco Marhuenda
Idioma de la ponencia: Català
13:00 - 13:30
Discussió col·lectiva
13:30 - 14:15
Conclusions i cloenda del curs

Finalment, es tancarà el curs exposant les conclusions a les quals s'ha arribat en ell i donant les gràcies als nostres patrocinadors així com als assistents.

Ponentes: Isabel Abril Sánchez, José M. Gómez, Rafael García Molina
Idioma de la ponencia: Català