Morirem tots, però no per culpa de les antenes

Horari: 
dimecres, 6 setembre, 2017 - del 12:15 al 13:45
Ponent: 

Dades del professor

Dades del professor profile for alberto.najera_1125

Centre al que pertanys: 
Facultad de Medicina de Albacete de la Universidad de Castilla – La Mancha
Càrrec: 
Profesor Contratado Doctor
Idioma de les ponències: 
Castellà
Currículum: 

Profesor del plan de Grado en Medicina y en el Programa de Máster Universitario en Biomedicina Experimental. Actualmente investiga en la interacción de los campos magnéticos no ionizantes con los seres vivos y es el director del proyecto “Caracterización de la exposición personal a campos electromagnéticos de radiofrecuencia” cuyo propósito es caracterizar la radiación recibida por al menos 100 habitantes de la ciudad de Albacete, distribuidos geográficamente de manera que se cubra la mayor parte de su superficie.

Departamento: 
Departamento de Ciencias Médicas
Nom: 
Alberto
Cognoms: 
Nájera López

Història

Blog
Visualitza les entrades de bloc recents
Membre des de fa
2 anys 9 mesos
Perfil: 
Professor del curs (això serà comprovat)

En les últimes dècades, el desenvolupament de la Societat de la Informació i l'increment de les comunicacions sense fils, ha comportat un augment de la preocupació de la població davant fonts de radiació electromagnètica de radiofreqüència com a antenes de telefonia mòbil, WiFis, Bluetooth, etc. En primer lloc hem de conèixer l'espectre electromagnètic i els diferents tipus de radiació electromagnètica als quals estem sotmesos en el nostre dia a dia, classificant-los per la seva freqüència/energia. Així mateix s'ha d'entendre com afecta a l'exposició que rebem, característiques de la radiació com la intensitat del senyal, la distància o el temps d'exposició. En l'última dècada, són nombrosos els estudis que han determinat el nivell d'exposició de la població a aquests camps electromagnètics, trobant-se en tots els casos que els nivells són molt inferiors als límits que l'Agència Internacional per a la protecció davant radiació no ionitzant (ICNIRP) recomana, sent aquests valors d'entre 10.000 i 100.000 vegades inferiors a aquests límits als quins sabem que sí podrien produir-se efectes tèrmics. A més, tots els estudis realitzats buscant una relació entre antenes de telefonia mòbil i salut, en particular especialment càncer, han conclòs que a les intensitats habituals és pràcticament impossible que existeixi una relació. No obstant això i malgrat el que diu la Ciència, s'ha desenvolupat tot un negoci d'empreses, fundacions i supòsits especialistes que han fet del desconeixement i, sobretot, de la por, el seu modus vivendi.

Així és fàcil trobar “professionals” que diagnosticaran malalties com la hipersensibilitat electromagnètica atribuint-la a la presència d'aquests camps no ionitzants (i a pesar que l'Organització Mundial de la Salut ha indicat que es tracta d'un trastorn psicosomàtic en el qual els afectats atribueixen els seus dolors a un agent que realment no els fa cap mal). Altres “especialistes” lluitaran en els tribunals perquè aquesta malaltia inexistent sigui causa d'invalidesa permanent, o ens vendran roba, mesuradors, pintura o cortines per protegir-nos d'un agent, que segons ells, posa en clar risc la nostra salut. Però com ocorre amb els xerraires, és fàcil desmuntar les seves mentides, en general basat en llenguatge pseudocientífic, i deixar en evidència les seves intencions destacant el ridícul dels productes que ofereixen i denunciant el dany que fan sobre els qui creuen en el seu *charlatanería i cauen en les seves arpes, doncs en la major part dels casos no són més que vulgars estafadors buscant una víctima, a poder ser malalta, per aprofitar-se miserablement de la seva debilitat.

Video: 
Idioma de la ponència: 
Castellà
¿Es pausa?: