La ciència pren la paraula: Els problemes socials de les pseudociències

Data: 
del dimarts, 23 juliol, 2013 al dijous, 25 juliol, 2013
Lloc de realiztació: 
Universitat d'Alacant

Logotip oficial del curs d'estiu

La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociencies va ser un curs de divulgació de la ciència i conscienciació social. Aquest any es va centrar en els problemes socials que les pseudociencies impliquen i com s'estan implantant cada vegada més en la nostra societat malgrat que no hi ha cap evidència científica que les avali. És més, moltes d'elles fins i tot estan totalment desacredites, són contraproduents o directament absurdes i oposades a tot el coneixement científic actual.

Els temes que es van tractar van ser, des de l'astrologia i la fi del món Maya, fins a la física quàntica passant per l'astronomia, física, química, medicina, botànica o, fins i tot, les dietes miracle. Per a això vam portar a grans experts de la Comunitat Valenciana però també de la resta d'Espanya amb l'objectiu d'aportar eines intel·lectuals per evitar que ens enganyin amb aquest tipus de pseudociencias.

Pots veure els vídeos de les ponències a través del programa del curs.

Lloc del curs

Saló d'Actes de Germán Bernácer
Campus Universitari de l'Universitat d'Alacant

Introducció

Imagen de un libro que representa conocimientoGrans científics i divulgadors de les principals branques del coneixement científic divulgaran la ciència com a mecanisme per a detectar fraus i que el ciutadà puga defensar-se'n. És molt important, en una societat amb tanta informació, que la ciutadania sàpia prendre decisions a partir d'investigacions i fonts científiques de confiança i no es deixe influir per pseudociències, tims o creences irracionals a l'hora de decidir sobre política, salut, nutrició o ecologia, per exemple.

L'objectiu principal del curs és oferir ferramentes intel·lectuals i culturals per a distingir allò que és ciència, pseudociència o, directament, esoterisme. Pretenem crear ciutadans crítics davant l'auge de certes pseudociències, creences, mites o supersticions que estan arrelant en la societat, sobretot en la gent amb menys nivell d’estudis, i que Internet amplia. Per això pretenem oferir un curs que, mitjançant exemples pràctics i reals, recórrega les principals branques de la ciència amb una forta implantació d'aquestes anomenades pseudociències, des de l'astronomia fins a la nutrició, passant per la química, la botànica i la física. Aquest objectiu es dividiria en els subobjectius següents:

  • Ajudar la gent amb pocs recursos, baix nivell cultural o poc coneixement científic a defendre's dels enganys.
  • Distingir fets científics o demostrats científicament d'aquells que no ho estan.
  • Detectar aquells productes que ens venen o ens ofereixen que utilitzen un argot pseudocientífic.
  • Aprendre les fonts fiables d'informació científica.
  • Oferir mecanismes per a reconèixer tims esotèrics en cadascuna de les branques del coneixement que s'hi estudiaran oferint exemples de cadascú d’ells.
  • Divulgar la cultura científica i el mètode científic, sobretot en aquells sectors menys desfavorits.

Un últim objectiu transversal als anteriors és crear ciutadans que sàpien basar-se en la ciència com a mecanisme per a la presa de decisions. Açò és molt important en el món d'avui atès que moltes decisions que ens afecten a totes i a tots han de ser preses amb coneixement de causa científica. Són roïnes les antenes de telèfons mòbils o les xarxes WIFI? Són certes moltes propietats dels productes que ens venen? Cal eliminar les centrals nuclears? Els transgènics, són roïns? És important que, davant aquestes i altres qüestions que afecten a tothom, la ciutadania tinga mecanismes que els permeta prendre decisions encertades basades en fets provats i no creences o supersticions infundades.

Objectius

Lisanne Manseau, una nena de 12 anys de Quebec, Canadà, va morir perquè la seva mare, malament informada per un naturista, li va retirar la insulina i la va reemplaçar per teràpies alternatives, sense cap suport científic, ni evidencia alguna de la seva eficàcia. Però aquest no és un cas aïllat. Encara que aquest i altres casos com el de Streve Jobs, fundador d'Apple i inventor de l'iPhone, acaben de la pitjor forma possible, no sempre el problema de les pseudociències és tan grau. A Espanya molta gent deixa el seu salari en mans de adivinadors televisius, predicadors i venedors de fum per solucionar els seus problemes sense obtenir resultat algun. Normalment, ens creiem molt llests per caure en aquests paranys però, a menor escala, caiem. Des de les polseres Power Balanç per millorar l'equilibri, les EcoBoles per rentar o fins al Maxical per eliminar la calç no són més que elaborats enganys amb un llenguatge aparentment científic. Aquests productes miraculosos es venen en televisió, radio, herbolaris o via Internet que prometen solucionar tots els nostres problemes però que manquen de cap prova que realment funcionin i, fins i tot, van en contra de principis científics fortament establerts fa dècades. I manquen de proves per una sola raó: perquè no funcionen. En els últims anys, Internet no ha fet més que agreujar el problema i cada dia ens inunden el correu o el nostre compte de Facebook, Tuenti i Twitter amb aquest tipus de productes que prometen des de la cura del càncer fins a màquines de moviment perpetu.

Però com descobrir aquests enganys? Tenim eines culturals i intel·lectuals per destriar quan alguna cosa és veritat o, simplement, una basta estafa? Lamentablement no. Ni en el col·legi, ni en l'institut, ni tan sols a la universitat ens donen pautes per detectar quan algú no està intentant enganyar amb un llenguatge pseudocientífic. És per això que hem pretès, des de la Universitat d'Alacant, crear un curs d'estiu, amb experts de tot arreu d'Espanya que ens parlaran des de les profecies Mayas de la fi del món fins a les dietes miracle, passant per la mecànica quàntica, botànica, medicina alternativa, la veritat sobre els productes químics, o com els mitjans de comunicació ens enganyen, encara sense saber-ho. Tot això d'una forma amena i divertida que t'ajudarà en la teva vida a defensar-te d'enganys.

Patrocinadors


Cátedra Telefónica - Universidad de Alicante
Impacto de las Tecnologías del Lenguaje Humano en la inclusión social


Institut d'Estudis Catalans