De què va el curs? Primera part

Portada del libro "Comer sin miedo"El II Curs de la Ciència pren la Paraula: els Problemes Socials de les Pseudociències d'aquest any tractarà sobre diversos temes com alimentació, agricultura, química, transgènics, vacunes, divulgació, educació, mitjans de comunicació, pseudociència, cinema i aprendrem els trucs que molta gent i empreses utilitzen per enganyar-nos utilitzant el llenguatge pseudocientífic. Anirem veient aquests punts en successives entrades però avui vull parlar-vos d'una de les xerrades que realitzarà José Miguel Mulet durant el primer dia.

José Miguel Mulet és professor titular de la Universitat Politècnica de València i doctor en Bioquímica i Biologia Molecular. Recentment ha escrit un Bestseller titulat Menjar sense por: mites, fal·làcies i mentides sobre l'alimentació al segle XXI publicat per Ediciones Destino i en el qual desmunta multitud de mites urbans que circulen per la nostra societat respecte al menjar i l'alimentació.

És per això que l'autor, en la xerra Pors alimentàries, ens parlarà dels perillós que és per a les persones i la societat en general seguir aquests rumors infundats. Molts d'aquests rumors et sorprendran doncs que ho donem per certs sense dubtar de la seva veracitat perquè ho hem vist en programes de televisió, periòdics o, fins i tot, ens ha arribat per correu o a través de les xarxes socials com Facebook  o Twitter. És molt habitual que t'arribin cadenes de correus que afirmin que certs additius alimentaris produeixen càncer, com l'edulcorant aspartam o el potenciador de sabor glutamat, utilitzat molt en borses de patates fregides. O encara més perillós, que certs aliments, normalment naturals, poden arribar a guarir tot tipus de malalties mortals sense que hi hagi hagut cap estudi que ho demostri. Notícies com que la llimona o el bicarbonat poden guarir el càncer porta a moltes persones a deixar la medicació que ha demostrat que realment funcionen i que, a més, durant aquests últims 30 anys, no han fet més que augmentar l'esperança de vida i supervivència d'aquests pacients, per dubtoses teràpies sense prova alguna o, fins i tot, amb articles científics que evidencien que realment no són efectius.

José Miguel trencarà una llança en favor del menjar actual, doncs mai hem menjat amb tanta seguretat i de forma tan variada, i ens explicarà què interessos hi ha darrere de tots aquests mites, fal·làcies i mentides sobre l'alimentació al segle XXI.