II curs de la Ciència Pren la Paraula: Els Problemes Socials de les Pseudociències

La Ciència Pren la Praula: els Problemes Socials de les Pseudociencies és un curs de divulgació de la ciència i conscienciació social. Aquest any es centra en els problemes socials de les pseudociències aplicats a l'alimentació i a l'agricultura sense oblidar-nos d'altres branques de les ciències on la pseudociència s'està implantant.

Els temes que tractarem van des de la ja esmentada alimentació, agricultura i ecologia, en els quals s'ha implantat molt fortament la pseudociència, fins a la divulgació en tots els seus aspectes, passant per la física i la química, la virologia i les vacunes, els mitjans de comunicació i la relació entre el cinema i la pseudociència. Però, a més, tenim una sessió per ensenyar-vos els trucs que utilitzen els xarraires pseudocientífics per enganyar-nos i aprendrem a evitar-los.

Per matricular-te has de fer la prescripció en aquesta web. Si ja vas ser alumne de l'any passat i vols tornar a assistir-hi, visita el teu compte i afegeix la informació que et falta perque així podem fer el procés de prescripció telemàticament. Una vegada que comprovem que totes les teues dades són correctes, t'enviarem informació sobre com pagar la matrícula.

Pots veure el programa del curs o visitar qualsevol dels següents enllaços per obtenir-ne més informació.

Lloc del curs

Sala d'actes de Germà Bernàcer
Campus Universitari de la Universitat d'Alacant

Vegeu el mapa en Google.

Dates

3, 4 i 5 de setembre

Introducció

Imagen de un libro que representa conocimientoGrans científics i divulgadors de les principals branques del coneixement científic divulgaran la ciència com a mecanisme per a detectar fraus i que el ciutadà puga defensar-se'n. És molt important, en una societat amb tanta informació, que la ciutadania sàpia prendre decisions a partir d'investigacions i fonts científiques de confiança i no es deixe influir per pseudociències, tims o creences irracionals a l'hora de decidir sobre política, salut, nutrició o ecologia, per exemple.

L'objectiu principal del curs és oferir ferramentes intel·lectuals i culturals per a distingir allò que és ciència, pseudociència o, directament, esoterisme. Pretenem crear ciutadans crítics davant l'auge de certes pseudociències, creences, mites o supersticions que estan arrelant en la societat, sobretot en la gent amb menys nivell d’estudis, i que Internet amplia. Per això pretenem oferir un curs que, mitjançant exemples pràctics i reals, recórrega les principals branques de la ciència amb una forta implantació d'aquestes anomenades pseudociències, des de l'astronomia fins a la nutrició, passant per la química, la botànica i la física. Aquest objectiu es dividiria en els subobjectius següents:

  • Ajudar la gent amb pocs recursos, baix nivell cultural o poc coneixement científic a defendre's dels enganys.
  • Distingir fets científics o demostrats científicament d'aquells que no ho estan.
  • Detectar aquells productes que ens venen o ens ofereixen que utilitzen un argot pseudocientífic.
  • Aprendre les fonts fiables d'informació científica.
  • Oferir mecanismes per a reconèixer tims esotèrics en cadascuna de les branques del coneixement que s'hi estudiaran oferint exemples de cadascuna.
  • Divulgar la cultura científica i el mètode científic, sobretot en aquells sectors menys desfavorits.

Un últim objectiu transversal als anteriors és crear ciutadans que sàpien basar-se en la ciència com a mecanisme per a la presa de decisions. Açò és molt important en el món d'avui atès que moltes decisions que ens afecten a totes i a tots han de ser preses amb coneixement de causa científica. Són roïnes les antenes de telèfons mòbils o les xarxes WIFI? Són certes moltes propietats dels productes que ens venen? Cal eliminar les centrals nuclears? Els transgènics, són roïns? És important que, davant aquestes i altres qüestions que afecten a tothom, la ciutadania tinga mecanismes que els permeta prendre decisions encertades basades en fets provats i no creences o supersticions infundades.

Objectius

Lisanne Manseau, una nena de 12 anys de Quebec, Canadà, va morir perquè la seua mare, malament informada per un naturista, li va retirar la insulina i la va reemplaçar per teràpies alternatives, sense cap suport científic, ni cao evidencia de l'eficàcia. Però aquest no és un cas aïllat. Encara que aquest i altres casos com el de Streve Jobs, fundador d'Apple i inventor de l'iPhone, acaben de la pitjor forma possible, no sempre el problema de les pseudociències és tan greu. A Espanya molta gent deixa el seu salari en mans d endivinadors televisius, predicadors i venedors de fum per solucionar els seus problemes sense obtenir cap resultat. Normalment, ens creiem molt llestos per caure en aquests paranys però, a menor escala, hi caiem. Des de les polseres Power Balanç per millorar l'equilibri, les EcoBoles per rentar o fins al Maxical per eliminar la calç no són més que elaborats enganys amb un llenguatge aparentment científic. Aquests productes miraculosos es venen en televisió, ràdio, herbolaris o via Internet prometen solucionar tots els nostres problemes però manquen de cap prova que realment funcionen i, fins i tot, van en contra de principis científics fortament establits fa dècades. I manquen de proves per una sola raó: perquè no funcionen. En els últims anys, Internet no ha fet més que agreujar el problema i cada dia ens inunden el correu o el nostre compte de Facebook, Tuenti i Twitter amb aquest tipus de productes que prometen des de la cura del càncer fins a màquines de moviment perpetu.

Però, com descobrir aquests enganys? Tenim eines culturals i intel·lectuals per destriar quan alguna cosa és veritat o, simplement, una basta estafa? Lamentablement, no. Ni en el col·legi, ni en l'institut, ni tan sols a la universitat ens donen pautes per detectar quan algú no està intentant enganyar amb un llenguatge pseudocientífic. És per això que hem pretès, des de la Universitat d'Alacant, crear un curs d'estiu, amb experts de tot arreu d'Espanya que ens parlaran des de les profecies Mayas de la fi del món fins a les dietes miracle, passant per la mecànica quàntica, la botànica, la medicina alternativa, la veritat sobre els productes químics, o com els mitjans de comunicació ens enganyen, encara que sense saber-ho. Tot això d'una forma amena i divertida que t'ajudarà en la vida a defensar-te d'enganys.

Patrocinadors


Cátedra Telefónica - Universidad de Alicante
Impacto de las Tecnologías del Lenguaje Humano en la inclusión social


Institut d'Estudis Catalans

Vicerrectorado de cultura de la Universidad de Alicante
Universitat Saludable