Cursos anteriores

V Curs Internacional La Ciència Pren la Paraula: els Problemes Socials de les Pseudociències en l’Era de la Informació

Cartell de l'esdevenimentCurs d'estiu convalidable per 2 crèdits (tant plans antics com a nous) o per un Certificat Oficial del ICE de 20 hores, on desmuntarem mites sobre els transgènics, mòbils i wifis, extraterrestres i càncer a part de denunciar la mala praxi d'alguns professionals de la sanitat i xerraires que intenten vendre'ns remeis miraculosos per a qualsevol malaltia. Us alertarem de com algunes sectes estan utilitzant temes de salut per enganyar a la gent i obtenir adeptes als quals estafen impunement. També es tractarà sobre els missatges alarmistes que moltes persones i empreses llancen referent a diversos productes químics i sobre la importància de la divulgació, de la mateixa ciència i com aquesta ha tingut un paper fonamental en les nostres vides, El curs es podrà realitzar de forma presencial o a través d'Internet amb un cost de 30€. Per inscriure't només has d'anar a la pàgina d'inscripció de cursos d'estiu de la Universitat d'Alacant, per a més informació sobretot el procés d'inscripció i matrícula t'aconsello que visitis la nostra pàgina on expliquem pas a pas tot el procés de matrícula.

Puedes ver los vídeos de las ponencias a través del programa del curso 2017.

IV curs La Ciència pren la Paraula: els Problemes Socials de les Peudociències en l'Era de la Informació

Ciencia es una vacuna contra los charlatanes del mundo que explotarían tu ignorancia, Neil deGrasse TysonVivim en l'era de la informació, del Big Data, doncs cada any es produeix més informació que la resta de la història de la humanitat. Però és verídica tota aquesta informació? En què ens podem fiar i en què no? Com podem contrastar la informació? En aquest curs us donarem exemples de pseudociencia i charlatanería, en definitiva, us donarem eines intel·lectuals perquè pugueu destriar el que és veritat del que no, del que és ciència del que no. L'objectiu del curs és crear ciutadans crítics davant l'auge de certes pseudociencias, creences, mites o supersticions que estan arrelant en la societat, i que la gran quantitat d'informació d'Internet àmplia. Aquest curs costa només 30€ i és convalidable en la Universitat d'Alacant per 2 crèdits de grau o de lliure elecció o per un certificat de 20h de l'Institut de Ciències de l'Educacion (ICE).

Per a inscriure't en aquest curs només has de registrar-te en aquesta Web i en breu rebràs més informació.

Programa del curs     Com matricular-te?    Puc fer el curs on-line?
Dates importants    On es realitzarà el curs?    Quant costa el curs?

Puedes ver los vídeos de las ponencias a través del programa del curso 2016.

III Curso Internacional de La Ciencia Toma la Palabra: los Problemas Sociales de las Pseudociencias

El objetivo principal del curso es ofrecer herramientas intelectuales y culturales para distinguir lo que es ciencia, pseudociencia o, directamente, esoterismo. Pretende crear ciudadanos críticos ante el auge de ciertas pseudociencias, creencias, mitos o supersticiones que están arraigando en la sociedad, y que Internet amplia. Por eso pretendemos ofrecer un curso que, mediante ejercicios prácticos, charlas divertidas, espectáculos de magia e interactuando con el público, recorra las principales ramas de la Ciencia con una fuerte implantación de las denominadas pseudociencias, desde los mitos del cerebro hasta las vacunas, pasando por la física, química o la psicología.

Este curso, convalidable en la Universidad de Alicante por 2 créditos de grado o de libre elección o por un certificado de 20h del Instituto de Ciencias de la Educacion (ICE), es un curso en el que pretendemos dar herramientas intelectuales para distinguir entre ciencia y pseudociencia. Hoy en día recibimos constantes mensajes publicitarios de multinacionales, empresas o particulares que, utilizando un lenguaje aparentemente científico, nos intentan convencer de las bondades de sus productos o quieren que sustituyamos terapias que han demostrado validez por otras totalmente absurdas sin ningún tipo de aval. Distinguirlas es muy importante y, durante este curso, aprenderás las técnicas que utilizan estos timadores para jugar con nuestro bolsillo y, a veces, con nuestra salud. Para ello, en este curso vendrán grandes científicos y divulgadores que, de una forma amena y divertida, te explicarán por qué se consideran pseudociencias y cómo detectarlas. Hablaremos de alimentación, publicidad, cosmética, neurociencia, el cerebro y sus mitos, el daño que provocan las pseudociencias, homeopatía, magia y sesgos cognitivos.

Puedes ver los vídeos de las ponencias a través del programa del curso 2015.

II Curs de la Ciència pren la Paraula: Els Problemes Socials de les Pseudociencies

En aquest segon curs d'estiu, convalidable per 2 crèdits de lliure elecció o 20h CECLEC, seguirem aprofundint en els problemes socials de les pseudociencias. Per a això portem a grans divulgadors de tota Espanya que ens parlessin de vacunes, ecologia, transgènics, productes miracle, menjar, química, i, en general, de ciència, pensament crític i pseudociencies. A més, ho faran amb un llenguatge quotidià i amè. No us ho perdeu, només seran 30€!


Cátedra Telefónica - Universidad de Alicante
Impacto de las Tecnologías del Lenguaje Humano en la inclusión social


Institut d'Estudis Catalans

Logo de la Universidad de Alicante
Puedes ver los vídeos de las ponencias a través del programa del curso 2014.

La ciència pren la paraula: Els problemes socials de les pseudociències

Logotip oficial del curs d'estiu

La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociencies va ser un curs de divulgació de la ciència i conscienciació social. Aquest any es va centrar en els problemes socials que les pseudociencies impliquen i com s'estan implantant cada vegada més en la nostra societat malgrat que no hi ha cap evidència científica que les avali. És més, moltes d'elles fins i tot estan totalment desacredites, són contraproduents o directament absurdes i oposades a tot el coneixement científic actual.

Els temes que es van tractar van ser, des de l'astrologia i la fi del món Maya, fins a la física quàntica passant per l'astronomia, física, química, medicina, botànica o, fins i tot, les dietes miracle. Per a això vam portar a grans experts de la Comunitat Valenciana però també de la resta d'Espanya amb l'objectiu d'aportar eines intel·lectuals per evitar que ens enganyin amb aquest tipus de pseudociencias.

Pots veure els vídeos de les ponències a través del programa del curs.

Puedes ver los vídeos de las ponencias a través del programa del curso 2013.